COLUMN
コラム

アメリカ南部料理「コーンブレッド」

2021年12月13日

こんにちは。

みなさんは、アメリカ料理といえば何を思い浮かべますか?

ハンバーガー、ピザ、フライドチキン、ホットドッグ、ステーキ、フライドポテト、などなど色々な食べ物が頭に浮かぶと思います。

もちろん王道のアメリカンフードも手軽に食べることができて美味しいのですが、今回はあまり日本では馴染みのない「コーンブレッド」について書かせていただきます。

コーンパンとは違うコーンブレッド

コーンブレッドとは、乾燥させたトウモロコシを粉にしたコーンミールやコーングリッツと呼ばれる粉で作られた、発酵無しで気軽に作れるパンのような焼き菓子のような食べ物です。

コーンブレッドを知らない方がたぶん想像されるような、とうもろこしがたくさん入ったふわふわのコーンパンとは全く違う食べ物です。

もともとアメリカ南部では食事に欠かせないパンだったそうですが、今ではアメリカ全域で、地域や家庭それぞれのレシピがあり、作り方は様々なようです。

おやつに食べる時は甘くしたり、食事の時におかずと一緒に食べるなら甘くないものにしたりと色々な味が楽しめます。

私がケンタッキー州に住んでいた時は、友人宅でいただいたり、外食をした時にレストランでディナーと一緒に出てきたりと、日常的に食べていました。

ケンタッキーは南部に位置するので、特に馴染みのある食べ物だったかもしれません。

私が最近無性~に食べたくなるコーンブレッドのことを、みなさんにもぜひ知っていただきたいです!

コーンブレッドの歴史

コーンブレッドの歴史は、コロンブスが新大陸(アメリカ)を発見して、メイフラワー号でピルグリムファーザーズ達がイギリスから新大陸に上陸した後に始まったと言われています。

なぜならそれ以前には、アメリカには小麦が無く、一方イギリスの人々はトウモロコシの存在を知らなかったのです。

ピルグリムファーザーズ達はアメリカ大陸に移住しましたが、最初は小麦粉を十分に収穫できず苦労をしていたら、アメリカの先住民族がトウモロコシを分け与えてくれたのです。

こうしてヨーロッパの小麦粉とアメリカ大陸のトウモロコシ粉をまぜて作るコーンブレッドができあがったと考えられているそうです。

中学校か高校か、歴史の時間にピルグリムファーザーズを習った覚えがありますが、はっきり覚えていなかったので調べました。笑

ピルグリムファーザーズとは、1620年に信仰の自由を求めてメーフラワー号で渡米し、植民地を開いたイギリスの人々だそうです。

現在アメリカの人々が盛大にお祝いする感謝祭、Thanksgiving Day(サンクスギビングデー)は、アメリカの原住民が、食料が十分に無く、困っているピルグリムファーザーズに、トウモロコシを分け与え彼らを助けたことを記念にした祝日です。

サンクスギビングデーの美味しい料理の数々をまたいつかご紹介したいと思います。

食べ物のことが多くてすみません 笑。 ただ、国の文化を知るうえでその国の食べ物を学ぶことは大事だと思いませんか? 笑

あまり興味がなかったコーンブレッド

実は、アメリカに住んでいる頃、私はあまりコーンブレッドが美味しいとは思いませんでした。 

日本にはたくさん美味しいものがあります。例えばチーズケーキひとつ取っても、ベイクド、レア、ニューヨーク、スフレ、最近ではバスクチーズケーキをよく目にします。

流行ったと思ったら、また別の違うものが世の中に出てきたり。日本人は食べ物にとても敏感ですよね。

ですので、しっとりやふんわりを追求したりする日本で育った私には、アメリカのコーンブレッドは、少しパサパサしていて、荒っぽいといいますか、もう少し改良の余地があるといいますか 笑、あまり口にあわないなと思ったのです。

ですが、色々な場所で食べる機会があり、知らず知らずのうちにコーンブレッドにはまっていたのだと、日本に帰って来てから気づきました。

日本では、自分で作らない限り、コーンブレッドを口にする機会が無いので(コーンブレッドを売っている場所をご存じの方もいらっしゃるかもしれませんが)、今では自分で作ります。

コーンブレッドに興味をもって下さった方々のために、私がよく作るレシピをご紹介させていただきます。

私のコーンブレッドのレシピ

【材料】

・コーングリッツ(コーンミールでもOK)  140g

※コーングリッツの方がきめが荒いので、プチプチした触感がより感じられます。

・強力粉  100g

・ベーキングパウダー  5g

・全卵  2個

・砂糖  100g
※三温糖、きび砂糖、グラニュー糖などお好みの砂糖でOK

・バター(溶かす)  70g 

・牛乳  100ml

・サラダ油(型用)  少々

・薄力粉(型用)  少々

【作り方】

作り方はとっても簡単。

① オーブンを200度~220度くらいに予熱する。

② 型にサラダ油(オリーブ油OK)をうすくぬって、全体にうすくいきわたるよう薄力粉を入れる。粉が多すぎたら、逆さにして余分な粉を落とす。(こうすれば、型にクッキングシートをしかなくても焼きあがった後、くっつかずに直ぐ型からはずれます。時短です。)

③ ボールにコーングリッツ、強力粉、ベーキングパウダー、砂糖を入れて、泡だて器でよくまぜる。(泡だて器でよくまぜるので、粉類はふるわなくてOKです。時短です。)

④ 卵、牛乳、溶かしバターを混ぜ、粉類に加えて混ぜる。
※重要! ここでは、あまり混ぜすぎない。まだ粉玉が残っているくらいが良いです。

⑤ ②に④を入れ、あたためておいたオーブンで25分~30分焼く。
※同じ温度に設定していても、オーブンによって焼き色など変わってくるので、25分以降は気をつけてチェックをして焦げないようにしてください。30分経っても中がまだ焼けていない場合もあるので、必ず竹串などで真ん中を刺して生地が竹串につかないか確認してください。

⑥ できあがり!

熱々は本当に美味しいので、すぐに食べてみてください!

外はカリッ、中はふんわりです。

いい加減でも大丈夫

コーンブレッドは、結構いい加減に作っても美味しくできあがるので、材料のお砂糖やバターも好きな分量でOKです。

おやつに甘いのが食べたい時はお砂糖多め。食事に出したい時は、お砂糖を20gくらいまで減らして甘くないコーンブレッドにしてみたり。自分好みのコーンブレッドを見つけてみてください。

時間が経って冷めたら、オーブントースターで少し焼けば、またカリッふわな状態で食べられますので、次の日の朝食などにも最高です。

型も決まった型で作らなくてもOK。私は真四角の型で作ることが多いですが、丸形やパウンドケーキ型、フライパンで作る方もいます。

今回はコーンブレッドをご紹介しましたが、少し興味を持っていただけましたか?

もっと美味しく作れるレシピを知っていたり、コーンブレッドの歴史って本当はこうだよ!なんて思った方がいましたら、ぜひ教えていただきたいです。

KURASI MARKET

KURASI MARKET では、先日クリスマスリースづくりのワークショップを開催しました。アメリカとカナダ出身の先生達が、本場のフレッシュリースの作り方を英語で教えてくださいました。

材料は全て本物を使用したので、木や木の実、ドライオレンジ、シナモンなどとても良い香りのするリースが出来上がりました。

たくさんの方が参加してくださり、みなさんそれぞれ個性のある素敵なリースを作成していました。

海外の文化を学ぶって素敵なことだとあらためて感じました。

日本ではあまり知られていないコーンブレッドですが、ちょっと食べてみたいなと思っていただけたら嬉しいです。

”Cornbread,” a Southern American dish

Hello.

Speaking of American cuisine, what do you think of?

Hamburgers, pizza, fried chicken, hot dogs, steak, french fries, and many other foods probably come to your mind.

Of course, the mainstream American food is easy to get and delicious, but this time I would like to write about “cornbread,” which is not so familiar in Japan.

American “cornbread” is different from cornbread in Japan.

Cornbread is a bread-like baked food made from dried corn flour called cornmeal or corn grits, which can be easily made without fermentation.

It is a very different food from the fluffy cornbread with lots of corn in it, which is what you probably imagine if you don’t know what cornbread is.

Originally, cornbread was an essential part of meals in the southern part of the United States, but nowadays, there are many different recipes and ways of making cornbread throughout the United States.

You can make it sweet if you want to eat it as a snack, or not so sweet if you want to eat it with a side dish at mealtime.

I used to eat them on a daily basis when I lived in Kentucky. either at a friend’s house or served with dinner at a restaurant when I went out for dinner.

Kentucky is located in the South, so it may have been one of the foods I was particularly familiar with.

I’d like to share with you my recent obsessive craving for cornbread!

The History of Cornbread

It is said that the history of cornbread began after Columbus discovered the New World (America) and the Pilgrim Fathers landed in the New World from England on the Mayflower.

Because before that time, there was no wheat in America before that time, and people in England had never heard of corn.

When the Pilgrim Fathers migrated to the America and had a hard time harvesting enough flour at first, the Native Americans shared their corn with them.

This is how cornbread, a mixture of European wheat flour and American corn flour, came to be.

I remember learning about the Pilgrim Fathers in history class in junior high school or high school, but I couldn’t remember for sure, so I looked it up. lol!

The Pilgrim Fathers were a group of English people who came to America on the Mayflower in 1620 to seek religious freedom and establish a colony.

The American people now celebrate Thanksgiving Day, a holiday commemorating the fact that the American natives helped the Pilgrim Fathers by sharing their corn with them, as they were in need of food.

I would like to introduce you to some of the delicious Thanksgiving Day dishes sometime in the future.

Excuse me for talking about food so much. lol. However, don’t you think it’s important to learn about a country’s food in order to understand its culture? 

I wasn’t really interested in cornbread

In fact, when I was living in the United States, I didn’t think cornbread was very good. 

In Japan, there are many delicious foods. For example, for a single cheesecake, we often see baked, rare, New York, soufflé, and recently, Basque cheesecake.

As soon as you think something is popular, something else comes out. Japanese people are very sensitive to food.

Therefore, for me, who grew up in Japan where we always pursue moist and fluffy food, American cornbread is a little dry and rough, so I wasn’t really a fan of it.

However, I had the opportunity to eat cornbread in many places, and I realized after I came back to Japan that I had become addicted to cornbread without even knowing it.

In Japan, you don’t have a chance to eat cornbread unless you make it yourself ( some of you may know where you could buy cornbread), so now I make it myself.

For those of you who now are interested in cornbread, I would like to share with you a recipe that I often make.

My Recipe for Cornbread

[Ingredients]

140g  corn grits (or cornmeal)
※Corn grits are rougher in texture, so you can feel the texture of the grits more.

100g bread flour

5g baking powder

2 whole eggs

100g sugar – Sanmon sugar, cane sugar, granulated sugar, or any other sugar you like.

70g Butter (melted)

100ml milk

A little salad oil (for the cake mold)

A pinch of flour (for the cake mold)

[How to make]

It is very easy to make!

① Preheat the oven to 200°C to 220°C.

② Lightly coat the mold with salad oil (olive oil is OK) and add flour to the mold. If there is too much flour, turn upside down to remove excess.

③ Combine corn grits, flour, baking powder, and sugar in a bowl and mix well with a whisk.

④ Mix the eggs, milk and melted butter and add to the flour mixture.
※Important! Do not overmix here. It is best if there are still some flour balls left.

⑤ Pour the mixture into the mold and bake in the preheated oven for 25 to 30 minutes.
※It may not be browned even after 30 minutes, so be sure to check the center of the dough with a bamboo skewer to make sure it doesn’t stick to the skewer.

⑥ Done!

It tastes really good when it’s hot, so try to eat it right away!

It will be crispy on the outside and fluffy on the inside.

Cornbread can be made in any quantity you like, including sugar and butter.

If you want something sweet for a snack, add more sugar. If you want to serve it as a meal, you can reduce the sugar to about 20 grams to make a less sweet cornbread. Try to find your own favorite cornbread.

When the cornbread cools down, you can bake it in a toaster oven for a while to make it crispy and fluffy again.

You don’t have to use a specific mold; I tend to use a square mold, but some people use round or pound cake molds or pans.

Now that I’ve introduced you to cornbread, I hope you’ve found it interesting.

I would like to know if you know of any recipes that can be made more delicious, or if you think the history of cornbread is really like this!

I want to learn how to make more delicious cornbread.

KURASI MARKET

We recently held a Christmas wreath making workshop at KURASI MARKET.

Teachers from the U.S. and Canada taught us how to make authentic fresh wreaths in English.

All the materials used were real, so the wreaths smelled wonderfully of trees, nuts, dried oranges, and cinnamon.

Many people joined the class, and everyone created wonderful wreaths with their own individuality.

I felt again that learning about foreign cultures is a wonderful thing.

Even though cornbread is not well known in Japan, I hope that some of you would like to try it someday.